Вода — це дуже важливий елемент для нашого життя, але чи знаєте ви, що є багато цікавих фактів про воду? Ось 19 з них, які можуть зацікавити дітей.
Чи знали ви це?
- Вода може розчиняти багато сполук.
- Вода може бути різного кольору.
- Менше половини населення деяких країн має доступ до чистої води.
- На одну калорію їжі потрібно 26 літрів води для поливу.
- До 2025 року половина населення світу проживатиме в країнах, які відчуватимуть нестачу води.
- Вода є важливою для всіх живих істот. Без води рослини не можуть рости, а тварини не можуть виживати. Людський організм не може прожити більше кількох днів без води.
- Вода може бути ключем до пошуку життя.
- Багато чого може жити в одній краплі води. В одній краплі океанської води можуть бути мільйони бактерій і вірусів.
- Вода може бути дуже міцною.Наприклад, коли вона замерзає, вона може розбити камінь або бетон, оскільки коли вода замерзає, вона збільшує свій об’єм на 9 %.
- Вода має поверхневий натяг.Це означає, що вода може утворювати тонку плівку на поверхні, на якій можна бачити маленьких комах чи інші речовини.
Хочете знати більше?
Вода — це молекула, яка складається з двох атомів водню і одного атома кисню. Коли ці три атоми об’єднуються, вони утворюють надміцний зв’язок, який важко розірвати.
Майже вся вода Землі перебуває в океанах. Більшість прісної води знаходиться в льоді.
А лише 3,5 відсотка води на Землі є прісною, тобто з невеликою кількістю солей. Ви можете знайти прісну воду Землі в озерах, річках і струмках, але не забувайте про підземні води та льодовики. Понад 68 відсотків прісної води на Землі замкнено в льодовиках.
Кількість солі в солоній воді різна
Атлантичний океан більш солоний, ніж Тихий. Більшість солі в океані — це та сама сіль, яку ми додаємо в їжу: хлорид натрію. Найсолоніша вода у світі знаходиться в Антарктиді в невеликому озері під назвою Дон Хуан, у ньому солоність води становить понад 40 %, у той час як солоність Мертвого моря становить 33,7 %, а середня солоність Світового океану — 3,38%.
Лід плаває!
Зазвичай, коли утворюються тверді речовини, атоми зближуються один з одним, утворюючи щось щільніше. Ось чому більшість твердих речовин тоне у воді. Молекули води утворюють кільця, коли вода замерзає. Весь цей простір робить лід менш щільним. Ось чому він плаває. Лід плаває на поверхні водойми, що дає змогу решті води залишатися рідкою. Якби лід затонув, цілі океани могли б замерзнути!
Наші тіла здебільшого складаються з води.
Новонароджена дитина на 78 відсотків складається з води. Дорослі особини на 55–60 відсотків складаються з води. Вода бере участь майже у всьому, що робить наш організм. Це велика частина крові, яка приносить поживні речовини до всіх наших клітин. Ми використовуємо її, щоби позбутися відходів. Це допомагає нам регулювати температуру нашого тіла. Вода діє як амортизатор для нашого мозку та спинного мозку. Тому ми дуже залежні від води.
У рослинах вода кидає виклик гравітації!
Вода має цікаву властивість. Це щось на кшталт «липучки». Тому вода й утворює круглі краплі. Ця «липкість» допомагає діставати воду від коренів рослин до листя. Молекули води рухаються вгору по тонких трубочках у рослині, тримаючись одна за одну та за стінки.
Ми бачимо воду в трьох різних станах
Ми відчуваємо воду в усіх трьох станах: твердий лід, рідка вода та водяна пара. Це насправді досить незвично. Хоча всі речовини можуть бути твердими, рідкими або газоподібними, багато з них змінюють стани лише за екстремальних температур. Ймовірно, ви не дуже часто бачите рідке срібло чи твердий кисень, тому що їх температури плавлення та точки замерзання знаходяться при температурах, які вбили б нас.
Чому вода така важлива для життя?
Це єдина речовина на Землі, яка перебуває в рідкій формі й має приблизно такі ж температури, як і на поверхні нашої планети. По-друге, це найкращий розчинник, а це означає, що в ньому легко розчиняються інші речовини.
Цікаво, правда?
Вода — це важливий елемент для нашого життя, і ми маємо поводитися з нею обережно. Ми повинні пити достатню кількість води кожен день, щоб зберегти своє здоров’я. А щоб зберегти воду, ми мусимо стежити за тим, як ми її використовуємо, і не витрачати її марно.